stefankemle.blogg.se

Det här är min politiker blogg där jag kommer skriva om det politiska läget i Valdemarsvik. Även mina och Valdemarsviks Moderaternas idéer och åsikter för valet 2018. Följ mej Järna och lämna åsikter, vilket går alldeles utmärk även som anonym

ANLEDNING TILL VARFÖR MAN RESERVERAR SIG

Publicerad 2018-02-05 10:31:33 i Allmänt,

God dag i stugorna

Långt och tråkigt men

 

I dag ska jag försöka förklara varför det i varje stort ärende nästan alltid blir delade meningar vid besluten mellan styret och oppositionen.

Alla som sitter med i Kommunstyrelsen oavsett parti, har det övergripande ansvaret över att innevånarnas skattepengar förvaltas på ett sätt som överensstämmer med kravet god ekonomisk hushållning.

 

Nu har vi just fått ett sådant beslut genomklubbat i Kommunfullmäktige, som är Kommunens högsta beslutande instans.

Där vi reserverade oss mot beslutet, som man kan göra om det saknas underlag eller att partiet har en annan åsikt i frågan.

Det handlade om nya förskolelokaler i centralorten.

Som jag senast skrev så var avsaknaden av underlagen helt bedrövliga.

Om man ska fatta ett beslut om Trettiosex miljoner skattepengar, så är det givetvis viktigast att alla som ska fatta beslutet verkligen vet vad det är man får för alla dessa miljoner.

Hur många i det egna ledet som vet vad dom beslutat om, kan jag lova inte är så stor skara, typ en och resten nickar.

Det som jag inte förstår är varför man sköter våra investeringar så fruktansvärt oansvarigt.

Ingen har någon som helst vinning av att det klubbas utan att vara välförankrat hos alla som ska stå ansvariga för en så stor investering.

Mitt första stora beslut om mångmiljon investering var Vammarskolan, då styrde alliansen och Erland var i opposition.

Då om någon gång var det viktigt att bygget kom igång, då halva skolan var vattenskadad.

Men vi hade möte efter möte tog till oss Erlands åsikter, sköt på beslutet, ändrade och styrde tills vi hade en ritning och plan, kostnad som vi alla kunde stå bakom.

När det beslutet klubbades applåderade hela Kommunstyrelsen, alla var nöjda och kunde rakryggade stå för sitt beslut.

 

Med dagens styre har vi inga möten om frågorna, det går till som så.

Först dyker frågan upp att vi måste bygga nya lokaler för att dom gamla är uttjänta eller att man måste ha mer plats.(i det här fallet var det bägge sakerna)

Ni kommer säkert ihåg första varvet, då han vi inte ens öppna datorn på vårt Kommunstyrelsemöte innan Erland bankade genom att man tänkte bygga på Sörby punkt slut.

Redan då ville vi bygga upp en ny skola på Loviseberg.

Nu hade man en utställning och vi var på plats för att lyssna på föräldrar och skolpersonal.

Så långt var ju allt jättebra.

Man hade tre förslag, vilket är vad man alltid ska ha som grund vid investeringar.

Men nu kantrade båten i vanlig ordning.

Första instansen är Kommunstyrelsens arbetsutskott.

Där lade nu Erland fram någonting helt annat utan minsta förvarning, och det han bestämmer där går inte att påverka en mm.

Dom tre förslag som tagits fram med kostnader och ritningar var inte längre aktuella, nu hade man bestämt sig för någonting helt annat, utan att på något sätt presentera det för oss.

Och utan några som helst ritningar eller kalkyler.

Nu skulle det bli en skola på Loviseberg och en på Sörby.

Ja det kanske är bästa alternativet, men det vet vi inte eftersom vi aldrig satt oss ner och diskuterat för och nackdelar och kostnader av ett sådant alternativ.

Vi har idag tillfälliga lokaler på Loviseberg och den skolan uppvisar inga tecken på panik.

Så läget är under kontroll, och det var inte sådan panik att klubba beslutet, vi skulle givetvis tagit det varvet och lyssnat in olika tankegångar och satt kostnader på alternativen.

 

En fråga kan vara om det är klokt att bygga en ny skola i anslutning till en som är över trettiofem år och som det cirkulerar delade meningar om kondition på.

Hur kommer det se ut framöver med elevunderlag, ingen pratar om det, men alla vet ju att Valdemarsvik har tagit emot stora mängder flyktingar och som är en stor del av orsakerna att det är fullt i våra förskolor. I Sörby har vi idag 22% av barnaskaran av nysvenskar som bla flyttat hit eftersom här hade vi bostäder.

Dom växer och på sikt har dom flyttat högre upp i klasserna, och det kommer inte så många nya längre, så vad är framtida behov?

Migrationsverket håller även på att avveckla sina boenden i Kommunen, nu sägs även lägenheter upp i Pionen i Gusum.

Ska man bygga en komplett skola med även 1-3 på Loviseber vilket pedagogerna förespråkar, för bättre överlämnande från Förskolestadiet. Föräldrar med barn i olika åldrar kan lämna på samma ställe.

Jag vet vilket liv det var då man flyttade alla 1-3 till Sörby och många föräldrar fick problem, särskilt om man inte hade bil.

Så vist finns det en hel del att fundera på, innan vi sprättar iväg närmare fyrtio miljoner.

 Slutar aldrig att förvånas av NB.

I vårt Kommunfullmäktigemöte gå NB Bertil upp och säger att han inte kan förstå varför vi inte kan vara överens i så stora investeringar.

 Precis som jag, att det borde vara en självklarhet att vi ser till att vara överens vid så stora investeringar som ska var under många mandatperioder och och kanske under olika styren.

 

Min stora fråga är varför gör han ingenting åt det?????

Han sitter med tre mandat som Erland måste ha för att klubba genom sina beslut.

Bara att han gör som på min tid i NB säger att vi står inte bakom beslutet innan vi har utrett färdigt.

Frågan är vad vill dom egentligen, har man en åsikt borde det vara en självklarhet att driva den. Vad har man annars i politiken att göra????????? Som sagt lite tråkigt inlägg, men det kan vara bra att få lite info om hur det fungerar för att förstå varför man inte är överens i vissa beslut.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela